Близо 6700 души са задържани за четирите дни протести в Беларус. 

Правозащитници обвиняват властите, че арестите се извършват с прекомерно насилие. 

Снимка: БГНЕС / EPA

В Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека са получени много сигнали не само за полицейско насилие по време на протестите, но и за мъчения след задържането на демонстрантите. 

„Нашите притеснения са за жестоките репресии, с които се потушават протестите. Хората имат право да протестират мирно, но това, което виждаме, е прекомерна и ненужна употреба на силови мерки, като гумени куршуми, шокови гранати и водни оръдия“, заяви Лиз Тросел - говорител на службата на Върховния комисар по правата на човека. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Според властите в Минск, протестите и блокадите са нерегламентирани и неразрешени. Заради насилието вече има случаи на подали оставка полицаи и офицери от силите за сигурност. 

След съобщението на властите, че протестите намаляват, над 2000 души излязоха в центъра на Минск, а артистите от операта изпяха химна в подкрепа на демонстрантите. 

Според местните медии ранените в сблъсъците с полицията са стотици. А някои разказват, че зад стените на арестите се разиграват и по-грозни сцени.

Въпреки това, недоволството не стихва. Днес стотици жени, облечени в бяло и с цветя в ръце, формираха живи вериги по улиците на Минск.

Държавният хор протестира с песен пред сградата на филхармонията. 

Стачки пък организираха работниците в няколко държавни завода – гордостта на икономическия модел на президента Лукашенко в съветски стил.

Посланиците на няколко европейски държави оставиха цветя на мястото, където в понеделник загина демонстрант. Германия призова за нови европейски санкции срещу Беларус. А Русия заговори за чуждестранно вмешателство, целящо да дестабилизира страната.