Трета нощ на сблъсъци в Беларус след президентските избори в неделя, спечелени от Александър Лукашенко с над 80% от гласовете.

Хиляди отново изпълниха улиците на столицата Минск с искане за оставката на Лукашенко, за когото това ще е шести пореден мандат.

Полицията е открила огън по демонстранти, след като служители на реда били нападнати с метални пръти. Няма данни за жертви.

Заради полицейското насилие на първа линия на улицата излизат жени. След нощните протести са задържани още няколкостотин демонстранти.  

Президентът на Беларус заповяда да се възстанови реда и сигурността. Той коментира, че повечето от протестиращите са „хора без работа и с криминално минало“.

Снимка: БГНЕС / EPA

Поне три журналистически екипа, сред които този на Би Би Си, са били нападнати от органите на реда, които посегнали на камерите и фотоапаратите им. 

След призиви в социалните мрежи за обща стачка, пред фабрики в Минск са забелязани десетки служители за борба с безредиците.

Властите погнаха организаторите на протестите, след като лидерката на опозицията - Светлана Тихановска избяга в изгнание.

Снощи тя публикува второ видеообръщение, заснето в Беларус. Предполага се, че е записано след сделка с властите.

„Не искам кръв и насилие. Моля ви да не се противопоставяте на полицията и да не излизате по площадите, за да не излагате живота си на риск“, заявява тя.

Съпругът й остава в ареста, а Тихановкса е при децата си в Литва.

От сутринта в жилищните квартали на Минск полицията издирва и задържа лица от протестиращите. Съобщава се за арестуван с раница с 10 хиляди долара на банкноти.

От днес е забранена и продажбата на фойерверки в страната, защото се използват срещу органите на реда. 

Европейският съюз вече разкритикува Беларус за използването на непропорционална сила срещу протестиращите и заговори за нови санкции срещу страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!