С 400% е скочила заболеваемостта от коронавирус в Испания за месец, след облекчаването на мерките срещу болестта. Страната продължава да бъде най-тежко засегнатата в Европа.

В Израел коалиционните партньори на премиера Бенямин Нетаняху призоваха армията да се намеси за гарантиране на спазването на карантинните мерки.

В страната не стихват протестите срещу рестриктивните мерки, които правителството засили през последните седмици, за да овладее ръста на заболяванията.

Парламентът днес отмени решението на кабинета да затвори ресторантите и кафенетата, като им разреши да работят, но при строги мерки за сигурност.

„Призовавам всички да забравят за своето его, казвам го и на министър-председателя. Казвам го с увереността, че отговорността за населението трябва да бъде възложена на Министерството на отбраната“, заяви външният министър Габи Ешкенази.

Същевременно авторитетното медицинско издание „Лансет“ съобщи за нов пробив в разработването на ваксина срещу коронавируса. Разработен в Китай медикамент преминава втория етап на тестовете изключително успешно.

За да бъде въведена в масово производството, новата ваксина трябва да премине и трета фаза на изследвания – тестове върху хора.