Експлозията в австрийския газоразпределителен хъб „Баумгартен“ причини прекъсване на доставките от Австрия в редица европейски страни, като най-засегнати са Италия, Словения, но и Унгария, и Хърватия, съобщи австрийският регулатор „И-Контрол“, цитиран от „Блумбърг“.

Засега не е ясно кога доставките ще бъдат възстановени.

Италия дори обяви извънредно положение при газовите доставки, съобщи ДПА.

Министерството на икономическото развитие все пак подчерта, че страната не е застрашена от непосредствена енергийна криза, тъй като има достатъчно газови резерви.

Обявяването на извънредно положение се прави в съответствие с европейските правила и националния план за извънредни случаи, посочи ведомството.

Италия внася около 80% от енергийните си суровини, като една трета от газовите ѝ потребности се покриват от руски газ, припомня ТАСС. Страната внася синьо гориво и от други източници като Алжир, Либия и Северна Европа. 

Главният транзитен газопровод на Словакия до Австрия е спрян, съобщи местният оператор.

Същевременно „Газпром експорт“ обяви, че работи по преразпределението на потоците от синьо гориво и прави всичко възможно, за да гарантира доставките на клиентите си по това транспортно направление.

Снимка: Reuters

„Баумгартен“ е разположен източно от столицата Виена. Той е основният център за разпределение в Австрия на газовите доставки от Русия и Норвегия и е един от най-големите газови терминали в Европа. Годишният му капацитет е 40 милиарда кубични метра.

При експлозията в „Баумгартен“ тази сутрин загина един човек, а 18 бяха ранени, един от които – тежко. Взрива предизвика и пожар, който вече е потушен, но терминалът е затворен. Причините за инцидента са технически, обяви полицията.