Все още не може да се каже, че изригването на вулкана край исландския град Гриндавик не е приключило и има опасност в района внезапно да се отворят нови пукнатини.

Вулканът започна да изригва за втори път в рамките само на четири седмици в неделя сутринта. Изпепеляващата гореща лава засегна и разруши къщи, което се случва за първи път в Исландия от половин век насам.

Приблизително 4000-те жители на крайбрежния град бяха евакуирани в неделя сутринта.

Снимка: Reuters

Гриндавик се намира на полуостров Рейкянес в югозападната част на Исландия, където през последните години многократно имаше вулканични изригвания.

Според властите няма опасност за останалата част от Исландия.

Д-р Матю Робъртс от Исландската метеорологична служба заяви пред Би Би Си, че в понеделник ситуацията край Гриндавик „се е успокоила“.

Той добави, че микроземетресенията, които не се усещат често от хората - все още се случват, но броят и интензивността им намаляват. Въпреки това изригването е разтърсило много жители на Гриндавик.

„Да видиш как домът ти изгаря на живо по телевизията е нещо, с което не можеш да се справиш лесно“, казва Ундор Сигуртсон пред новинарския уебсайт MBL.

Тя разказва, че семейството ѝ е оставило почти всичките си вещи, когато са били евакуирани, като са им останали само дрехи и вещи от първа необходимост.

Не е имало прекъсване на вътрешните или международните полети.  В обръщение към нацията в неделя вечерта президентът Гудни Йоханесон призова хората „да се обединят и да проявят съчувствие към онези, които не могат да бъдат в домовете си“.

Вулканологът Евгения Илиинска заяви, че полуостровът може да навлезе в период на чести изригвания, известен като Новите пожари на Рейкянес.

Професор Илиинская заяви, че изригванията могат да се случват „на всеки няколко месеца или веднъж годишно в продължение на няколко десетилетия или няколко века“.

Силни трусове предшестват изригването през декември във вулканичната система Сварценги. През седмиците след това около вулкана бяха изградени стени, които да насочат разтопената скала далеч от Гриндавик, където живеят около 4000 души.

Исландия се намира над така наречения Средноатлантически хребет, границата между Евразийската и Северноамериканската тектонична плоча - две от най-големите на планетата. В Исландия има 33 активни вулканични системи.