Вулканът Шивелуч на руския полуостров Камчатка е изключително активен и се очаква изригване, съобщи Ройтерс, позовавайки се на съобщение на екипа, отговарящ за вулканичната активност. 

Прахово изригване с височина от 10-15 км може да се очаква по всяко време. Активността на вулкана може да засегне международни полети и нисколетящи самолети, пише на сайта на обсерваторията. 

Руската държавната информационна агенция РИА цитира Алексей Озеров, директор на института по вулканология и сеизмология на Далечния изток, клон на РАН, според когото куполът на вулкана е много горещ. 

„През нощта почти цялата повърхност на купола свети. Горещи лавини с температура от 1000 градуса по Целзий се спускат по склоновете. Това състояние на купола се наблюдава по правило при очакване на мощно изригване“. 

Шивелуч е един от най-големите вулкани на полуостров Камчатка с височина от 3283 м. Той е и един от най-активните. Смята се, че за последните 10 000 години е имало 60 значителни изригвания. Последното най-мощно беше през 2007 г., съобщава НАСА.