Сърбия е готова да жертва членството си в Евопейския съюз, но не и да се съгласи на сделка, с която да признае Косово.

Това заяви сръбският президент Александър Вучич след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Белград. Изявлението идва дни преди парламентарните избори в Сърбия.

В края на юни се очаква среща на сръбския президент и косовския му колега Хашим Тачи с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. Амбицията на Тръмп е постигане на споразумение за Косово. След срещата с Лавров в Белград, обаче, Вучич обясни, че е получил от руска страна оценки, че Сърбия ще бъде подложена на натиск.

Според сръбския президент страната му трябва да бъде предпазлива, а ако се постигне решение, по него трябва да се произнесе и Русия.

На въпрос ще признае ли Белград Косово срещу изгодно финансово предложение и членство в ЕС, Вучич заяви: „Идеята, че ако кажем, че ще признаем Косово и че Косово ще стане член на ООН и че няма да получим нищо, и ако този някой ще ни каже: „Ще влезете в Европейски съюз - мисля че е ясно, какcв ще бъде отговорът ни. Ако трябва да бъда недвусмислен - нашият отговор ще е „не“.