Би било катастрофа за Сърбия, ако България спре транзита на руски газ. Това мнение изрази днес президентът на Сърбия Александър Вучич, предаде ТАНЮГ. Сръбският президент изрази притеснението си на фона на призиви от български експерти страната ни да спре да транзитира газ ако получава сумите по него в рубли. 

„Новината от България ме удари като гръм от ясно небе. Има обективен проблем. В Русия нямат пари - като им вземеш 300 милиарда в злато, всичките долари и пари в брой и ги принудиш да фалират, как ще платят в долари? А в същото време чуваме, че ще спрят газта ако се плаща в рубли. Смятам, че някой трябва да ни пита нещо“, посочи Вучич.

Призивите са цитирани от руската информационна агенция ТАСС, която посочва, че Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията е казал, че България трябва да спре с транзита на природен газ ако получаваме плащанията за това в рубли на фона на международните санкции срещу Москва.

В последното си интервю обаче Владимиров пред БНР от 11 март той не посочва такава мярка. По думите му, цитирани от сайта на общественото радио плащанията в рубли биха могли да предизвикат сътресение за "Булгартрансгаз", който е инвестирал 2 млрд. лв. в проекта.

Ето и още от думите на Владимиров: "България не трябва да се поддава на натиск от страна на Москва и всяко действие по предоговаряне на газовите договори трябва да се координира с Брюксел"

Според експерта най-вероятно в договора за транзит на руски газ през страната ни е записано, че плащанията стават в долари: "Това, което може "Газпром" да използва, е вероятно клауза за форсмажорни обстоятелства и то е за да приравни санкциите към такова обстоятелство, което налага промяна на условията по договор с „Булгартрансгаз“ за транзит на синьо гориво", обясни Владимиров и предположи, че може руският газов доставчик да предложи прихващания.

"Булгаргаз" заплаща в долари за потреблението на руски природен газ по дългосрочния договор с "Газпром" и вероятно по този начин може да се прихваща транзита, който "Булгартрансгаз" получава като плащане от "Газпром", но това трябва да се уреди през „Българския енергиен холдинг“, който е принципал и на двете газови дружества".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!