Втората антиправителствена демонстрация в Букурещ снощи премина мирно и без инциденти. Хиляди румънци в столицата и други градове на страната протестираха против корупцията и настояваха за оставка на правителството.

По данни на Аджерпрес повече от 25 000 души са участвали в протеста пред сградата на правителството на столичния площад „Виктория”.

Снимка: Reuters

Според Ройтерс демонстрантите са били около 40 000 – „по-малко от 100-те хиляди от предишната вечер”, отбелязва агенцията.

Те протестираха срещу политиката на лявоцентристкото правителство на Социалдемократическата партия и Алианса на демократите и либералите, настоявайки за неговата оставка и предсрочни избори.

Снимка: Reuters

Протестиращите скандираха „Оставка” и „Крадци”, надуваха вувузели и развяваха знамена на Румъния и на Европейския съюз, предаде специалният пратеник на bTV Теодора Трифонова.

30-годишната Андриa Малинка, която живее и работи в банка в Канада, е сред завърналите се специално за протеста емигранти. „Семейството ми е разделено, брат ми живее в Германия, искам това да се промени, да се върнем в родината ми, затова съм тук, да направим промяна, да променим системата”, категорична беше тя. 

На фасада на една от сградите на Площада на победата с проектор с огромни букви те поискаха оставката на премиера Виорика Дънчила.

Снимка: Теодора Трифонова

Преди това хилядите демонстранти светнаха с мобилните си телефони. Морошани Михаи е човекът, който изписва надписите. „С тези надписи казваме, че сме уморени, ядосани сме на това правителство”, заяви той. 

Снимка: Теодора Трифонова

На протеста беше и лидерът на Национално-либералната партия, най-голямата опозиционна сила в страната – Лудовик Орбан.  

Снимка: Теодора Трифонова

На площада бяха разположени подразделения на жандармерията и полицията, както и линейки.

Снимка: Теодора Трифонова

Автомобилното движение в района беше ограничено.

До късно през нощта Площадът на победата беше пълен с протестиращи. 

Снимка: Теодора Трифонова

Хиляди румънци, недоволни от опитите на политиците да декриминализират корупционни престъпления, протестираха вчера и в градовете Клуж, Сибиу и Брашов в Трансилвания, в Тимишоара на границата със Сърбия и в източния град Яш.

Протестите продължават и тази вечер.