Силни вторични трусове има в Егейско море след разрушителното земетресение по турското крайбрежие и близките гръцки острови. Най-силният от тях беше регистриран снощи след 20:30 ч. с магнитуд 4,6 по Рихтер, предаде специалният пратеник на bTV на остров Кос Петър Нанев.

Островът започва да се връща към нормалния си ритъм на живот.

По данни на официалните власти една пета от традиционно пребиваващите посетители вече са го напуснали, но информацията за паникьосани бягащи туристи е силно преувеличена, увери Нанев.

Пристанището работи частично, а фериботът, който тръгва от Кос, все още е спрян, но туристическите лодки се движат и всеки турист от Кос може да посети съседния Бодрум, който е на 20 минути път по вода.

Междувременно хотелиерите на острова успокояват гостите, като на доста рецепции са поставени съобщения, че сградите са строени спрямо строгите антисеизмични изисквания. 

„Туристите бяха изплашени, разбира се. Някои от тях искаха да се приберат веднага, но други решиха да останат. В течение на времето разбраха, че са в безопасност”, разказа хотелиерът Костас.

По думите му всички сгради в Кос са построени спрямо много строги правила заради опасността от земетресения. По-новите хотели са устойчиви, има проблеми главно при древните сгради и много стари сгради, отбеляза хотелиерът.

Той е категоричен, че хотелите са се върнали към нормалната си работа и няма причина гостите да се отказват от почивките си.

„Районът, както и Южна Италия, е предразположен към трусове. Затова успокояваме туристите, които не са свикнали с тези явления. И те успяват да превъзмогнат шока”, увери Костас. 

Туристката от Холандия Сара пък е на мнение, че ваканцията ѝ все пак е била хубава въпреки труса.

Земетресението предизвика проблеми не само за туристическия бизнес, но и за много местни жители.

Жилищен блок например остана без партерния си етаж, след като потъна с 4 метра.

„Изходът на блока беше срутен и трябваше да се спасяваме през терасите. В сградата бяхме седмина души и всички избягахме през балкона на моя апартамент“, разказва Димитри, един от собствениците.

Истински късмет е, че земетресението се е случило през нощта, когато офисите на партерния етаж са празни. В противен случай хората, работещи вътре, са щели да останат затрупани под тонове бетон.

Вторичните трусове ще продължат още дълго време, поясняват учените. След толкова силно земетресение просто земните пластове трябва да се наместят.