Втори ден на пълна блокада във втория по големина град в Гърция - Солун. Строгите противоепидемични мерки ще са в сила в следващите две седмици.

Снимка: bTV

От вчера гърците в Солун могат да излизат само по уважителна причина от дома си, за която са предупредили властите с есемес. Днес обаче по нищо не личеше, че животът е спрял, тъй като по улиците на града се разхождаха десетки хора. Единствено затворените барове и крайбрежни заведения подсказват за въведените по-строги мерки.

Снимка: bTV

Севдалина Чернева живее и работи като адвокат в Солун от 30 години. Казва ни, че е учудващо, забелязва нова черта у гърците - самодисциплината.

„Нещо съвсем неочаквано, защото ние сме научени, че гръцкият народ е по живота, на хайлайфа. Трябва да ви кажа, че пътувам по други европейски страни и гръкът беше пръв, който започна да спазва правилата. Доста съм учудена от тяхното поведение“, споделя Севдалина Чернева, адвокат в Солун.
 

Снимка: bTV
Справят се и по-добре с носенето на маски в сравнение с българите, казва тя.

„Всички са с маски! Няма го тук това, което видях в София - маските под носа, маски под брадичката! Носове се виждат навсякъде. Тук не е така!, обясни Севдалина.

Снимка: bTV

И все пак животът не е спрял въпреки забраната за излизане от вкъщи без уважителна причина.

Пълните с хора алеи и площади не се нравят на онези, които спазват мерките.

Според Деспина Дзираки мерките са строги само на хартия. Масово гърците не ги спазват. Според нея те не пращат есемеси, за да излязат навън:

„Тях не ги е грижа. Просто, защото не подкрепят рестрикциите“, казва Деспина Дзираки, мениджър на хотел.

Глобата за човек навън без уважителна причина или без маска е 150 евро.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!