След вчерашните избори за регионален парламент на Каталуния излиза, че всички са победители.

За първи път най-много гласове отиват при партията „Граждани”, но всички сепаратистки формации взети заедно събират мнозинство от 70 места в парламента, което им позволява да сформират правителство.

„За първи път един милион и сто хиляди каталунци избраха да гласуват с оранжевата бюлетина. И днес можем да кажем, че сме победители на изборите в Каталуния”, заяви Инес Арримадас, кандидатът на „Гражданите” за министър-председател.

Снимка: Reuters

Тя обаче няма да успее да стане премиер, защото партията ѝ няма необходимите 68 места в парламента.

Гласовете за по-малките партии се оказаха решаващи за новото правителство и затова привържениците на националистите запазиха спокойствие до последния момент и до последния глас.

Обединени трите националистически партии, които се борят за независима република, печелят повече гласове от противниците си.

Снимка: Reuters

Така рано сутринта се оказа, че последователите на Карлес Пучдемон имат мнозинство да направят правителство.

„От позицията на приемственост и законност, искам да поздравя хората на Каталуния, защото те изпратиха послание на света – Каталунската република победи испанската монархия”, заяви Пучдемон от Брюксел.

Надеждите му да се върне в сградата на правителството обаче едва ли ще ес осъществят, защото стъпи ли на испанска територия го чака арест.