Изображение, генерирано от изкуствен интелект, превзе социалните мрежи. На него бежански палатки изписват фразата All eyes on Rafah или „Всички очи върху Рафа“. Картинката се превърна в най-популярното ИИ генерирано изображение в социалните мрежи въобще.

До момента снимката е споделена повече от 45 милиона пъти в „Инстаграм“. В ТикТок видеоклип на един от потребителите, в който коментира изображението, събра 10 милиона гледания само в рамките на 24 часа. След като картинката беше споделена и в пропалестинска страница в Х, тя беше видяна 8 милиона пъти и пресподелена 188 000 в рамките на дни.

Фразата „Всички очи върху Рафа“ не се появява сега. Тя е про-палестински слоган от месеци насам, но с появата на генерираното изображение стана изключително популярна през последните дни. Международният фокус към Рафа се увеличи значително през изминалата седмица, след като израелската армия удари бежански лагер в района и уби най-малко 45 души.

Откакто Израел започна офанзивата си в Ивацата Газа през октомври 2023 г., социалните мрежи са буквално наводнени със снимки на насилие от случващото се там. Дори известни активисти и потребители се оплакаха, че платформите активно скриват подобно съдържание. Експертите не знаят защо точно това изображение е толкова популярно в момента.

Снимка: /Twitter

Точният произход на картинката не е ясен, но според „Машабъл“ Инстаграм темплейтът, който позволява да се добави свободно към профила на всеки, се е появил за първи път в малък профил в социалните мрежи в Малайзия. Снимката дори няма визуална прилика с географското местонахождение на Рафа, тъй като показва голяма пустиня със снежни планини в далечината.

Фразата „Всички очи върху Рафа“ се появява за първи път през февруари. Тогава д-р Рик Бийперкорн от СЗО, който представлява организацията в Газа и Западния бряг, заяви, че „всички очи са върху Рафа заради неминуема офанзива там“.

С нарастването на популярността на изображението, броят на известните личности и инфлуенсъри, също са я пресподелили.

Снимка: /Twitter

Популярността на картинката доведе до появата на няколко имитации и контра изображения от произраелски профили онлайн, включително снимка на войник на „Хамас“ с автомат, застанал пред бебе. Там надписът гласи „Къде гледахте на 7 октомври?“ – датата, на която признатата за терористична групировка нападна Израел.