Вселенският патриарх Вартоломей призна Македонската православна църква, но не и името ѝ.

Според решението в православния свят вече има канонично съществуваща организация със седалище в Охрид.

Това решение е в противоречие с устава на Българската православна църква, която е наследница и на Охридската архиепископия.

Името не съдържа думите „Македония“ и „македонски“. Охридска архиепископия се отнася само за границите на държавата Северна Македония.

Преди 4 години непризнатата от Сръбската православна църква македонска църква официално поиска Вселенската патриаршия да вдигне схизмата, като се обърна за съдействие и към нашите митрополити.

„По един или друг начин ние можем да кажем, че нашата църква е съдействала доколкото е било възможно без да се задълбочават споровете, така че този път е извървян“, коментира доц. Костадин Нушев.

Според решението след неопределен срок от време до статут на автокефалност може да са стигне след диалог с останалите православни църкви, включително и българската.

В тази ситуация би могла да се осмели вече официално да дава свещено миро на македонците и още на 24 май да има общо канонично богослужение или да изчака реакцията на сръбската православа църква

Македонският премиер Димитър Ковачевски определи решението на Вселенския патриарх като: „историческо признание за вековното съществуване на Македонската православна църква, наследник на древното Охридско архиепископство“.
  

Може би те считат, че са правоприемници на Охридската архиепископия, а не Българската православна църква, както е исторически. Това е посягане върху нашата църковна история“, казва ловчанският митрополит Гавриил.

В устава на БПЦ е записано, че тя единна и неделима и е правоприемник на Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия.

А катедралният храм на Охридската патриаршия е базиликата „Света София“ в Охрид, построена през 9. век от българския цар Борис-Михаил Покръстител.

Смесената историческа комисия все още не е взела решение за статута на македонската църква.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!