Вселенският патриарх е получил лична покана да присъства на избора и интронизацията на новия български патриарх. Това става ясно от публикация на интернет сайта на Вселенската патриаршия.   

Тя му е била изпратена от наместник-председателя на Светия Синод Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий.

„Молим се за упокоението на душата на блаженопочившия патриарх Неофит. Точно вчера получих писмо от моя брат Врачанския митрополит Григорий, който от името на цялата света Българска църква ме кани да присъствам на избора и интронизацията на новия предстоятел на сестринската Българска църква. Много любезно от ваша страна, че лично поканихте Вселенския патриарх на исторически момент от живота на вашата Църква“, се казва в изявлението.

На 30 юни, когато трябва да се проведе изборът, патриарх Вартоломей е планирал да посети митрополията на Арта.

„Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и благословена и съответно е и желанието ми да се отзова на нея. Надявам се братът митрополит на Арта, където трябваше да свещенодействам в този ден, да прояви разбиране и да променим програмата”.

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви. От Светия Синод на БПЦ-БП не съобщават дали официална покана е изпратена и до патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.