Халкидики постепенно се възстановява след смъртоносната буря в сряда. На много места продължава да няма ток. Градът Неа Потидеа още една нощ ще бъде на тъмно.

Половината селище, където са концентрирани туристите, остава без ток, въпреки че голямата авария е отстранена. Магазините също не работят вече трети ден.

На втория ден след бедствието на Халкидики, майстори се качиха по покривите, за да поправят щетите, а на плажа влезе багер, за да разчисти и заравни пясъка.

В разгара на сезона, плажът е пълен, но щетите все още са видими. В момента ги отстраняват спешно.

Аварията, оставила хиляди туристи без ток, вече е отстранена. Все още обаче не навсякъде има електричество, също и вода. Това вече е  проблем за много от летовниците.

Снимка: bt

„Още два-три дена трябваше да останем, но ситуацията не е за оставане. По-добре да си заминем, защото вода няма, ток няма. Само проблеми...”, споделя туристът Роберто от Северна Македония.

Снимка: bt

„Това е един голям удар за туристическия бизнес на Халкидики и без това  сезонът стартира слабо, и всеки изгубен клиент, за нас е  загуба”, разкрива собственицата на хотел Дионисия Пападополу.

Българите обаче не се отказват от резервациите си и се наредиха на опашка на граничните гишета. Сред тях са и семейство Георгиеви.

„За българина няма прегради, ние може и да плуваме”, казват те и споделят, че настроението им е отлично.

Местните власти започнаха опис на щетите, а хотелиери и собственици на таверни се  надяват на държавни компенсации.