Часове след като беше заловен от мексиканската полиция, наркобаронът Хоакин Гузман – Ел Чапо, беше върнат в затвора, от който избяга преди 6 месеца - "Алтиплано".

Най-търсеният трафикант в света беше показно качен на военен хеликоптер на летището в Мексико Сити, предадоха световните агенции. Той беше заловен в крайбрежния град Лос Мочис в северозападния щат Синалоа, след щурм на морски пехотинци, който доведе до смъртта на 5 заподозрени престъпници.

„Гузман Лоера ще бъде върнат в затвора Алтиплано”, съобщи главният прокурор Арели Гомез, преди камерите да заснемат качването на Ел Чапо на военния хеликоптер.

На 11 юли миналата година, след 17 месеца престой в Алтиплано при максимална сигурност, Гузман избяга през 1,5-километров тунел, достигащ до банята на килията му.

Той е отговорен за внасянето на тонове марихуана, хероин, кокаин, метамфетамин и други забранени вещества в САЩ на стойност милиарди долара. Водачът на картелът „Синалоа” в определен момент беше част от списъка на „Форбс” с най-богатите хора на планетата.

Дребния, както се превежда прякорът му, е митологизиран от много мексиканци заради бедния му произход и голямо замогване. За него има написани фолклорни песни и снимани множество нискобюджетни екшън филми.

Хоакин Гузман може да бъде екстрадиран и съден в САЩ заради предявени обвинения, но засега не е ясно кога и дали това може да се случи.