Била е връчена нота на българския посланик в Москва Атанас Кръстин, който тази сутрин посети руското МВнР. Това е част от ответните мерки на страната след решението на София от края на март да експулсира двама руски дипломати.

Това информира източник от външнополитическото ведомство в Москва за РИА Новости. По-късно от МВнР заявиха, че двама български дипломати са обявени за персона нон грата.

"На 20 април посланикът на България А. Кръстин беше призован в Министерство на външните работи на Русия, където му беше връчена нота от министерството за обявяване за "персона нон грата" на първия секретар на консулския отдел на посолството на България в Русия Н. Панайотов и на първия секретар на отдела по търговско-икономически въпроси на посолството на България в Русия Ч. Христозов. Тази мярка е отговор на взетото през март тази година от българската страна с нищо немотивирано решение да обяви за "персона нон грата" двама служители на посолството на Русия в София", обявиха в официално съобщение от руското външно ведомство.

По-рано Кръстин заяви пред РИА Новости, че е получил информация от руското външно министерство за възможен отговор от Москва на експулсирането на руски дипломати.

На 22 март българското външно министерство обяви за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство в София.

На днешната среща не бяха изтъкнати други причини за действията на руските власти, пишат от МВнР.

На дипломатите е наредено да напуснат територията на Руската федерация до 72 часа.