Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган получи вот на доверие с победата в ключовите за управлението му местни избори. Неговата Партия на справедливостта и развитието печели местните избори в Турция с близо половината от гласовете. С това той опроверга своите опоненти, че е загубил подкрепата на турския народ.

Независимо от корупционните скандали и тайните аудиозаписи, Партията на справедливостта и развитието разби на пух и прах своите политически опоненти. Неокончателните данни сочат, че близо една втора от гласоподавателите или 45 на сто са гласували за партията на Ердоган. Това е с над 15% повече от резултата на партията преди пет години. Втората формация - Републиканската народна партия е далече назад с по-малко от 29%.

„Гласувахте за идеята за велика Турция. Мечтата за велика Турция. Вие защитихте своята собствена воля, своето бъдеще, политика, партията си и своя премиер. Благодаря!”, заяви Ердоган пред свои симпатизанти.

От трибуната премиерът отправи задочна заплаха към своя главен опонент - милиардера Фетхуллах Гюлен, който живее в Съединените щати и ръководи от дистанция влиятелното движение „Хизмет".

„Ердоган няма да се успокои. Той ще продължи да се бори срещу своите противници в политическите кръгове и ще се опита да събере 50% от гласовете до президентските избори”, коментира анализаторът от „Хюриет дейли нюз" Серкан Демирташ.

Вотът е насрочен за август и е смятан за исторически, тъй като за първи път изборът ще е пряк. Очаква се, че Ердоган лично ще се кандидатира за поста.

Най-голямата опозиционна формация в Турция – Републиканската народна партия, обяви, че ще оспори резултатите от местните избори в Анкара, където с малка разлика победи досегашният градоначалник от управляващата партия.

Партията на Ердоган спечели 44,8% от гласовете на избирателите в столицата, а опозиционната – 43,9%, показват все още неофициалните резултати от изборите в неделя. Оспорени ще бъдат и резултатите от вота в Анталия.

Управляващата в Турция политическа сила печели убедително местните избори вчера. Кандидатите на ПСР събраха 45% от гласовете на избирателите. На второ място остана Републиканската народна партия с 23% от гласовете, трета е Партията на националното действие с 14-процентна подкрепа, а 7,5% от бюлетините събра прокюрдската Партията на мира и демокрацията.