Александър Сирски ще е новият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Това съобщи във видеообръщение президентът Володимир Зеленски веднага след срещата си с Валерий Залужний.

„От днес нов ръководен екип поема въоръжените сили на Украйна. Искам нашата армия да има единна визия за войната“, каза президентът Зеленски в обръщението си към нацията.

Той подчерта, че днес е разговарял с бригадните генерали Андрий Гнатов, Михайло Драпати и Игор Скибюк, както и с полковниците Павел Палиса и Вадим Сухаревски.

„Всички те ще заемат ръководни позиции в армията и ще служат под ръководството на най-опитния украински командир – генерал-полковник Александър Сирски“, заявява Зеленски и пояснява, че е имал среща и с генералите Мойсюк и Забродски.

Президентът отбеляза, че 57-годишният командващ на Сухопътните войски Александър Сирски има успешен опит както в организирането на отбраната (Киевската операция), така и при настъпление (Харковска операция).

Припомняме, че малко преди това Волидимир Зеленски се срещна и разговаря с Валерий Залужний. Президентът отбеляза, че е предложил на Залужний „да продължи да бъде част от отбора на Украйна“, но не уточни на каква позиция ще бъде назначен той. Слуховете за евентуалната оставка на Залужний се носят отдавна, но тази информация беше отричана на няколко пъти.

Министърът на отбраната Рустем Умеров каза, че 2024 г. ще донесе промени, „за които трябва да сме готови“, както и че са „необходими нови подходи и нови стратегии“ във воденето на военните действия от страна на Украйна.

Александър  Сирски е разработил плана за контраофанзивата срещу Балаклея, която стана първият освободен град в рамките на Харковската операция. Първоначално от генералния щаб на ВСУ били скептични към плана, но той успял да убеди военното ръководство на страната в неговата необходимост.

Генералът е изготвил и плана за освобождаването на Купянск, който окупаторите бяха превърнали превърнаха в един от основните си логистични центрове. Освобождаването на Купянск ще принуди руските сили да се изтеглят от северната и източната част на Харковска област, смята Холобицкий.

Във военната си биография генерал-полковник Александър Сирски е записал успешното изтегляне на украинските военни от Дебалцево през 2015 г. и организацията на отбраната на Киев в първите дни на пълномащабното руско нахлуване в Украйна.

За битката при Дебалцевския плацдарм, когато прикрива изтеглянето на ВСУ на Украйна генералът е награден с ордена „Богдан Хмелницки“ III степен. За отбраната на Киев получава нов орден – „Богдан Хмелницки“ II степен.

От 2013 г. Сирски е заместник-началник на Главния команден център на ВСУ и е участвал в тясното сътрудничество с НАТО.