Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Брюксел, където планира да подпише три споразумения за сигурност, включително едно с Европейския съюз.

Зеленски разказа за новото споразумение за сигурност, но не назова имената на другите две държави, които според него ще подпишат такива пактове.

„За първи път в това споразумение ще бъде записан ангажиментът на всички 27 държави членки да предоставят на Украйна широка подкрепа, независимо от всякакви вътрешни институционални промени“, Владимир Зеленски в социалната мрежа Х.

Участието му в двудневната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел в четвъртък, на която ще се обсъжда подпомагането на Украйна за отблъскване на руската инвазия, идва дни след като Европейският съюз започна официални преговори за присъединяване на Киев – процес, който обикновено отнема години.

Малко след пристигането на Зеленски военният алианс на НАТО съобщи, че украинският лидер ще се срещне и с генералния секретар Йенс Столтенберг в четвъртък.

Киев настоява ръководеният от САЩ блок да вземе „решително“ решение за сближаване на Киев с него, когато следващия месец във Вашингтон ще се проведе среща на върха на лидерите на НАТО.

Украйна, която е въвлечена в тежки сражения с Русия след нахлуването на последната през февруари 2022 г., е подписала споразумения за сигурност със 17 държави през тази година.