След вчерашния провал на хуманитарните коридори в Украйна днес се очаква евакуацията от Мариупол да бъде възобновена.

Според „Лекари без граници“ ситуацията там е катастрофална.

В Източна Украйна десетки хиляди остават в капана на войната. В зоните на сраженията жените и децата търсят начин да се измъкнат, а мъжете остават на място да воюват.

„Умолявам всеки, който има сърце и душа, помогнете ни да се спасим оттук и да спасим нашите деца. Помогнете ни! Каква е нашата вина? Каква вина имат децата ни?“, пита Светлана, жител на Донецка област.

В много градове няма ток и вода. Руските бомбардировки са извели от строя няколко електроцентрали.

От днес Украйна започва да внася природен газ от Полша. Президентът Зеленски поиска НАТО да предостави на страната му самолети и противовъздушни системи руско производство, каквито има на въоръжение украинската армия.

Въпросът беше обсъден и на среща на държавния секретар Антъни Блинкен с украинския първи дипломат Дмитро Кулеба на полско-украинската граница.

Украйна твърди, че е свалила общо 88 самолета и хеликоптера и е извадила от строя близо 11 000 войници. Последните данни от Москва отпреди 3 дни са за само 500 убити военнослужащи.

В посредничеството между Москва и Киев изненадващо се включи и израелският премиер Нафтали Бенет. Той снощи се срещна с Владимир Путин в Кремъл, а днес е в Берлин за разговори с канцлера Олаф Шолц.