Войната в Украйна е във фокуса на дискусиите и на Световния икономически форум в Давос.

„Не прогнозирам изхода от тази война, никой не може да направи това. Но е очевидно, че Русия не е постигнала целите си в Украйна. Имаше план за кратка военна операция. Това е дълга и скъпа война за Русия“, заяви Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО.

„Русия използва като оръжие своите енергийни доставки и това има глобални последици. Същият модел се появява и в продоволствената сигурност“, отбеляза Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

В Брюксел ЕС одобри отпускането на още половин милиард евро военна помощ за Украйна. 

Руските части продължават атаките си в Донбас и планират създаването на военна база в превзетия град Херсон. Украинският президент Зеленски заяви, че Русия се стреми към пълно унищожение на страната му. 

Град Свитлодарск в Донецка област премина под руски контрол, съобщиха представители и на двете страни. В специално видеообръщение за третия месец от началото на войната украинският президент Зеленски заяви, че руските въоръжени сили са нанесли 1474 удара с общо 2275 ракети, които са поразили много цивилни цели.

„Те създават там кървава баня, като се опитват да унищожат всичко. Всичко. Всичко живо! Буквално! Никой не е унищожавал Донбас по начина, по който го правят сега руските части“, каза Володимир Зеленски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!