Ключов ден за Франция, а и за цяла Европа. Еманюел Макрон и Марин Льо Пен се изправят на балотаж на изборите за президент.

Войната в Украйна категорично разграничи двамата кандидати. Официално и двамата осъждат руската агресия. Малко по-неофициално обаче кандидатът Марин льо Пен от крайнодясната френска партия има исторически от години топли отношения с Кремъл.

През 2014 година тя получи заем от 9 милиона евро, който продължава да изплаща, а пък в замяна Русия получи признание от нейна страна на анексирания Крим и остри критики към най-видния опозиционен лидер в Русия Алексей Навални.

Именно Алексей Навални реагира тази седмица в един туит от затвора, обяснявайки какви точно са отношенията на руската банка, дала заем на льо Пен с Кремъл.

Снимка: EPA

Имаше ключова реплика на телевизионния дебат миналата сряда, казана от Еманюел Макрон към Марин льо Пен, и тя беше: "Когато вие говорите с Русия, вие не говорите като с политически лидер, а като с вашия банкер". Това е реплика, която ще остане във френския политически живот.

Украинският президент Владимир Зеленски даде огромно интервю тази седмица за френска телевизия. И тъй като не би звучало дипломатично да призовава за единия или и за другия кандидат, той просто каза - Аз имам добър контакт с президента Еманюел Макрон и бих искал да го запазя.

Възможни са изненади днес. До петък вечерта социологическите агенции даваха около 10 дори над 10% аванс на Еманюел Макрон. 75,000 € е глобата във Франция днес за разпространяване на прогнозни резултати. Това обаче не важи за съседните страни като Белгия и Швейцария, които имат право да го правят и вече има резултати от отвъд морските територии, където печели Марин льо Пен. Това, разбира се, все още нищо не значи, но наистина нищо не е предрешено на тези избори във Франция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!