Ден 50 от войната в Украйна - разнопосочна остава информацията какво се е случило с флагмана на руския черноморски флот „Москва“.

Украйна твърди, че е поразила руския ракетен крайцер с 2 свои ракети „Нептун“ и, че корабът потъва. Според Москва на борда е имало взрив на боеприпаси, причинен от пожар. От Кремъл твърдят, че екипажът е евакуиран, а съдът ще бъде изтеглен. Морска буря пречи на сателитите да снимат точното му местоположение и състояние.

В същото време Киев обяви, че е взривил мост в района на Харков, по който е минавала вражеска колона.

„Руснаците се опитват да вербуват в силите си жители на южните райони на нашата страна в допълнение към т.нар. мобилизация в определени райони на Донецка и Луганска области“, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Русия твърди, че вече контролира напълно Мариупол и, че там са се предали още украински войници. Киев отрича и съобщава, че двете отбраняващи украински части са успели да обединят сили след „рискована маневра“.

Владимир Путин обвини Европейския съюз, че дестабилизира енергийния пазар с реториката си.
„Да приемем, че енергийните доставки за Запада ще намаляват, значи е важно стъпка по стъпка да пренасочим износа си към бързо растящите пазари на юг и на изток“, каза Владимир Путин.

Вашингтон и Брюксел обещаха нова военна помощ за Киев на обща стойност милиард и 300 милиона долара. За първи път американската страна ще изпрати по-тежко въоръжение - хеликоптери и гаубици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!