„Гвардейският ракетен крайцер на Черноморския флот „Москва“ е получил сериозни повреди в следствие на пожар и детонация на боеприпас; екипажът е евакуиран“ – това е всичко, което в руските държавни медии се съобщаваше за съдбата на флагмана на техните ВМС в Черно море.

Случилото се в бурните води вчера късно вечерта, обаче, може да има огромен ефект върху развитието на войната в Украйна.

Хронологията

Русия официално потвърди за пожар на борда на „Москва“ едва доста след полунощ.

Значително по-рано – около 23:00 ч. украинско време, областният управител на Одеса Максим Марченко съобщи, че крайцерът е бил поразен от украински противокорабни ракети.

Сутринта руснаците обявиха, че е била успешно проведена спасителна операция. Експерти, обаче, посочват, че времето в Черно море е много лошо и „Москва“ в момента даже не се вижда от сателит, което означава, че или руските ВМС са успели да проведат евакуация на над 500 моряци посред нощ в буря, или твърденията за спасяването на екипажа не отговарят напълно на истината.

Според говорителя на одеската областна военна администрация „Москва“ ще е извън строя най-малко година – ако въобще крайцерът бъде спасен.

В социалните мрежи се появиха информации, че около 3:00 ч. корабът е подал сигнал, че потъва, след което е прекратил всякаква комуникация. В ранните следобедни часове на днешния ден руското Министерство на отбраната оповести, че пламъците са локализирани, като не се е стигнало до детонация на основното ракетно въоръжение.

"Москва" е взет на буксир към руска военноморска база за ремонт, като поне към момента е със съхранена плаваемост.

Какво се е случило?

Няколко украински източника твърдят, че по „Москва“ са били изстреляни две от новите украински противокорабни ракети „Нептун“.

Те влязоха на въоръжение едва миналата година, но са базирани на съветската крилата ракета Х-35. Изстрелват се от мобилна установка, която може да е до 25 км навътре в сушата и имат радиус на действие близо 280 км., като скоростта им е дозвукова и разчитат на това, че летят на много ниска височина и така радарите ги засичат късно.

Бойната глава на „Нептун“ е със 150 килограма взрив, като в общия случай ракетата е предназначена за борба с бойни кораби с водоизместване до 5000 тона, а това е значително по-малко от 13 000-тонната „Москва“.