Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон посрещнаха днес президента на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън с с всички военни почести на церемония при Триумфалната арка в Париж.

Военен хор и оркестър на жандармерията изпълниха "Марсилезата", а над площад "Шарл дьо Гол" прелетяха изтребители.

Двамата лидери поднесоха венец и запазиха минута мълчание на Гроба на незнайния воин, който се намира под националния паметник в центъра на френската столица.

Районът около площада беше напълно отцепен от полицията и жандармерията и достъпът в периметъра за сигурност беше възможен само с покани.

Полицията е отказала да допусне четирима посланици, които не са успели да пристигнат навреме заради транспортния хаос, настанал в следствие на строгите мерки за сигурност, посочва БТА.

 

След церемонията на Триумфалната арка Макрон и Байдън се отправиха в автоколони по булевард "Шан-з-Елизе", украсен в цветовете на националните знамена на Франция и САЩ.

Кортежът на Байдън включваше два бронирани кадилака, в единия от които се вози американският президент.

Снимка: Ройтерс

Преди и след него преминаха конни гвардейци, изпълнена беше и духова музика - част от пълните военни почести, с които бе посрещнат стопанинът на Белия дом на официалното му посещение във Франция.

Двамата лидери проведоха среща в Елисейския дворец, а по-късно днес Макрон ще бъде домакин на официална вечеря в чест на американския гост.

Байдън пристигна във Франция още в сряда и ще отпътува оттам утре, след като посети гробище, където са погребани американски военни.

Пищната церемония за държавната визита на американския президент се очаква да засили критиките на опозицията срещу френския държавен глава. Тя го обвинява, че в продължение на цяла седмица преди утрешните избори за Европейски парламент, той води предизборна кампания под претекст, че се занимава с международна политика, отбелязва АФП.

Самият Джо Байдън също е в предизборна кампания. През ноември той ще се изправи за втори път срещу своя предшественик и настоящ кандидат на Републиканската партия за президент Доналд Тръмп.

Снимка: Ройтерс

Представители на САЩ и Франция, цитирани от АП, заявиха, че Украйна ще бъде на първо място в дневния ред.

Двамата лидери като цяло имат еднакви позиции по външнополитическите въпроси, но не напълно. След безпрецедентната атака на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Джо Байдън е най-твърдият поддръжник на предприетата контраофанзива на Израел, докато Франция постепенно започна да се дистанцира от начина, по който израелската армия провежда операциите си, смятат анализатори.