Една от водещите ваксини срещу коронавируса в световен мащаб е предизвикала значителен имунен отговор при възрастни хора.

Това показват ранни резултати в клиничните изпитвания на ваксината срещу COVID-19 на Оксфордския университет и „Астра зенека“ според запознати източници на „Файненшъл таймс“. 

При коронавируса възрастта е един от водещите рискови фактори. Затова и новите резултати са обнадеждаващи, че една от най-тежко засегнатите групи от заразените с новия вирус ще имат по-висок шанс за леко прекарване на инфекцията и за оцеляване.

Клиничното изследване на британската ваксина показва, че тя предизвиква активно производство на защитни антитела и Т-лимфоцити при по-възрастните.

Според учените това е важен критерий, защото с годините имунната система отслабва, което може да доведе до трудно разработване на препарат, който да я активира при най-нуждаещата се група.

Според запознати с резултатите от имуногенните кръвни тестове на възрастни доброволци те подкрепят данни от юли. Тогава ваксината на Оксфордския университет предизвика силен имунен отговор при доброволци между 18 и 55-годишна възраст.

„Ако това, което имат са данни, които показват, че ваксината генерира добър имунитет, спрямо лабораторни изследвания, във възрастовите групи над 55 години, и дори при по-възрастни, смятам, че това е обнадеждаващо“, коментира вирусологът Джонатан Бол от Университета в Нотингам.

Положителните имуногенните кръвни тестове обаче не гарантират, че ваксината ще бъде напълно безопасна и ефективна при пациентите над 55 години. Подобна информация ще бъде налична едва след приключването на третата фаза на клиничното изпитване и анализирането на събраните резултати от всички доброволци.