Табелки за изгорени калории ще стимулират ходенето пеша в Солун, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Етнос".

Общинските власти в града са решили да поставят табелките на 100 места в града, на които ще бъде отбелязвано разстоянието между тях. Ще бъде посочвано времето, за което може да се стигне от една табела до друга, както и колко калории може да бъдат изгорени.

Кампанията е на стойност 55 000 евро, като 70% от средствата се дават от европейския фонд за регионално развитие в рамките на проекта „Икономия на енергия в Солун". Целта е да се покажат ползите от ходенето пеша за здравето на гражданите - намаляване на стреса, свобода на движението, прекия контакт с околната среда без замърсители и шум, посочва изданието.

В същото време организацията за градски превози в Атина планира програма за оползотворяване на използваните билети за градски транспорт. Идеята е използваните билети да служат като талони за намаления в търговски обекти. Целта е да се увеличи продажбата на билети и да се намали броят на нередовните пътници. Очаква се програмата да влезе в сила от септември.

Обсъжда се идеята при показване на десет употребени билети да бъде правена отстъпка от 10% на стоки и услуги, предлагани от търговски партньори в кампанията. Очаква се през юли да бъде отправена официална покана към търговците, които да участват свободно в програмата и сами да определят вида на отстъпките.