Продължава разследването на масовата стрелба в Лас Вегас. Властите търсят мотива на стрелеца, който уби 59 души на кънтри концерт.

Полицията откри в дома на нападателя Стивън Падок голямо количество огнестрелни оръжия, експлозиви и хиляди патрони.

В стаята на извършителя в хотел "Мандалей Бей" са намерени 23 огнестрелни оръжия от различни калибри, включително автомати, и още 19 в дома му в Мъскийт, щата Невада, на около 120 км от Лас Вегас, предаде Франс прес.

Снимка: EPA

Шерифът на Лас Вегас Джоузеф Ломбардо каза, че оръжията, намерени в хотелската стая, вероятно са били пренесени в повече от 10 куфара. Някои от пушките са били с оптични мерници. В колата на стрелеца е намерен амониев нитрат, който може да се използва за изработка на взривни вещества.

Според следователите Падок е действал сам. Той се е самоубил, когато полицейският отряд за бързо реагиране взривил вратата на хотелската му стая.

Следователите не са открили никакви текстове или послания, заяви Ломбардо, който нарече извършителя "вълк единак".

Смята се, че той е живял с 62-годишната Лу Данли. Според полицията обаче жената е в чужбина и няма данни да е свързана с кръвопролитието.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката, но полицията на този етап не може да потвърди дали нападателят е бил свързан с нея.

Според близката до джихадистите агенция Падок е приел исляма преди няколко месеца. 

ФБР отхвърли версията за джихадистки атентат. "На този етап не сме установили никаква връзка с международна терористична организация", заяви агентът от ФБР Арън Рауз.

Снимка: EPA

Властите в САЩ отричат нападението да е извършено по терористични подбуди, съобщи българинът, живеещ в Лас Вегас Станислав Георгиев. Съобщава се, че атаката е внимателно планирана – той е запазил две стаи дни по-рано и не е пускал камериерките да почистват.

Вероятно Падок е бил психично болен.

„Хората не са имали шанс, това са 22 000 души в заградено място, а той е стрелял от високо”, посочи Георгиев.

Стивън Падок не е бил криминално проявен, за разлика от баща си Патрик Бенджамин Падок - банков обирджия, който е бил в списъка на ФБР за най-издирвани лица през 60-те години.

Снимка: EPA

В Белия дом паметта на жертвите от трагедията бе почетена с минута мълчание, знамената там и в сградата на Конгреса бяха спуснати наполовина. Тръмп ще посети Лас Вегас утре.