Федералното правителство в САЩ е знаело, че стрелецът от Форт Лодърдейл е имал психично отклонение. Това стана ясно от изявление на брат му.

През ноември Естебан Сантяго влязъл в полеви офис на ФБР в Аляска, твърдейки, че правителството контролира ума му и го принуждава да гледа записи на „Ислямска държава”. Той не е бил поставен в списъка с хора, на които е забранено да се качват на самолет.

Брат му Брайън Сантяго заяви, че Естебан е поискал психологическа помощ, но не е получил особена подкрепа. През август Естебан Сантяго заявил, че чува гласове, каза брат му.

„Как е възможно федералното правителство да го знае, да го приемат в болница само за четири дни и след това да му върнат оръжието?”, попита Брайън Сантяго, говорейки пред жилището на семейството им.

Извършителят на нападението срещу международното летище Форт Лодърдейл-Холивуд е избрал специално щата Флорида и атаката не е била предизвикана от конфликт, заяви на пресконференция агентът на ФБР Джордж Пиро.

По-рано в медиите беше лансирана версията, че бившият военнослужещ Естебан Сантяго, участвал в американските операции в Ирак, е започнал стрелба след скандал. Пиро опроверга тази версия.

Сантяго е говорил с властите в продължение на няколко часа след стрелбата, при която бяха убити петима души и бяха ранени най-малко шестима. 9-милиметровият пистолет, използван при нападението, е бил законно в ръчния багаж на Сантяго.

„Изглежда, че той е дошъл тук специално, за да извърши това ужасно нападение”, заяви Пиро. „Не сме установили никакви причини, които може да са предизвикали нападението. Разследваме всички варианти за мотив”, добави той, без да изключва вероятността за терористичен акт.

Според него заподозреният е действал сам. Агенти на ФБР претърсват социалните мрежи, търсейки информация за мотивите му. Разпитани са 175 свидетели.