Властите на Тексас разпространиха във вторник видеозапис, показващ как бял полицай арестува при пътна проверка млада невъоръжена чернокожа жена. Задържаната е починала зад решетките и смъртта й се разследва, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Щатският департамент за обществена сигурност, отговарящ за полицията, разпространи тези кадри в разгара на полемиката за прекомерната употреба на сила от полицията в САЩ и насилието над чернокожи от страна на бели полицаи.

Първоначално властите съобщиха, че 28-годишната Сандра Бланд, починала на 13 юли в затвора на окръг Уолър, се е самоубила чрез обесване.

Записът на ареста й е направен от камерата, монтирана на патрулката на белия полицай. Той първо спира колата на младата жена и й прави забележка, че не е дала мигач при престрояване в друга лента.

Започна спор с повишаване на тона. Жената отказва да излезе от колата и полицаят насочва срещу нея предмет, наподобяващ електрошоков пистолет, после измъква Бланд от колата и я оковава с белезници.

Сцената продължава край автомобила, но извън обектива на камерата - чуват се крясъци и обиди, с които жената обсипва полицая, защото блъснал главата й в земята. Полицаят пък обвинява жената, че го е ударила и оказва съпротива при арест.

"Смятам, че всеки, видял видеозаписа, ще се съгласи с мен, че Сандра Бланд не е заслужавала да бъде арестувана", коментира Ройс Уест, депутат от местния сенат.

Дан Патрик - високопоставен щатски служител, нарече случая "трагедия" и заяви: "Тя е починала в затвора, натам трябва да насочим вниманието си".

Според съдебни документи, публикувани във вторник, младата жена, задържана заради нападение срещу служител на реда, е била открита мъртва в килията си три дни след ареста.

Нейни близки заявиха, че в Тексас й е било насрочено интервю за работа. Според тях Сандра никога не е имала склонност към самоубийство. Тя ще бъде погребана в събота в родния си щат Илинойс, съобщи адвокатът им.

Полицаят от видеозаписа е отстранен от работа. В обяснението си той заявява, че е използвал сила, след като жената е започнала да го удря с лакти и му е нанесла удар по десния крак.

На записа се чува също как Сандра Бланд се оплаква, че страда от епилепсия. Полицайка, пристигнала на местопроизшествието, й отговаря: "Трябваше да помислите за това, преди да окажете съпротива" при ареста.