Повечето помещения, предназначени за гласуване на насрочения за утре референдум за независимост на Каталуния, са били затворени от испанските власти, съобщават световните агенции, като се позовават на официална информация.

Министерството на вътрешните работи съобщи в комюнике, че само в някои потенциални избирателни секции има хора. "Окупаторите" на определени помещения "използваха непълнолетни и възрастни с една-единствена цел - да се опитат да предотвратят възможни действия от страна на силите (за сигурност)", отбелязват властите в Мадрид.

По-рано управляващите в Каталуния обещаха утре да бъдат отворени над 2300 секции за гласуване. 
В цяла Испания днес се проведоха демонстрации на противници и привърженици на референдума. В столицата Мадрид хиляди хора се събраха пред сградата на общината, за да протестират срещу допитването, което вече бе обявено за незаконно от централните власти. Демонстрантите скандираха: "Сепаратисти - терористи!" и "Да живее Испания!". Те поискаха да бъде арестуван премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон.

Очаква се всеки от двата лагера - на привържениците и на противниците на референдума - да има поне по три митинга в Мадрид.

Поляризацията се пренесе и на остров Майорка. 3000 човека изразиха снощи солидарност с каталунските сепаратисти. Хиляди хора се събраха днес, за да се обявят срещу референдума.

Демонстрации имаше още в Лерида, Сантандер и Аликанте. Над 3000 човека изразиха солидарност с каталунските сепаратисти в северозападната автономна област Галисия, където също има силно движение за независимост. Около 40 000 души подкрепиха референдума в Билбао, най-големия град в Страната на баските. Сепаратистките настроения в тази испанска автономна област също са силни.

В самата Барселона, хиляди противници на независимостта на Каталуния се събраха площад в центъра на областната столица, където се намират централите на регионалното правителство и на градския съвет.