Властите в Кипър заявиха, че „за нищо на света” няма да допуснат страната да изпадне в неплатежоспособност и ще намерят път за излизане от безизходицата във връзка с отказа на парламента да одобри законопроекта за приватизацията. Това съобщи министърът на финансите на страната Харис Георгиадис, цитирн от ИТАР-ТАСС.

„Ще направим всичко, за да запазим поетия преди няколко месеца курс на икономическа стабилизация”, каза министърът. „Приватизацията е наш ангажимент (пред международните кредитори ЕК, ЕЦБ и МВФ). Всички трябва да разберат, че ако ние потънем, всички потъваме”, добави той.

В четвъртък законодателите не подкрепиха разработения от правителството законопроект за приватизация, чието одобрение в парламента е едно от основните условия за продължаването на отделянето на кредитна помощ за Кипър. На 10 март се очаква заседание на Еврогрупата, на което ще се решава въпросът за предоставянето на поредния транш в размер на 236 млн. евро. Кредиторите поставиха условие, че законопроектът трябва да бъде одобрен до 5 март.