Тялото на 27-годишния Джон Алън Чау, който намери смъртта си на острова Северен Сентинел, засега остава там. Индийските власти са преустановили опитите да приберат трупа, защото е рисковано, предаде Би Би Си.

Предполага се, че Чау е бил убит от местното племе на 17 ноември – рибарите, помогнали на мисионера да стигне до острова, видели как сентинелците влачат безжизненото му тяло.

Американецът осъществи пътуването до екзотичния остров с целта да „покръсти” сентинелците. Племето им е едно от най-изолираните в света и е настроено изключително враждебно към външни хора. Именно заради това индийските власти са решили да преустановят търсенето.

Тази седмица е изпратена лодка с екип, който да провери каква е ситуацията на острова.  

„В първите дни са направени няколко опита да бъде намерено тялото. Знаем приблизителната посока, в която е влачено, но все още не знаем къде точно се намира”, заяви представител на полицията.

Няколко фактора са повлияли върху решението на властите да спрат търсенето – от една страна заради риска от смъртоносно нападение, а от друга заради въпроси, повдигнати от различни организации и касаещи се до безопасността на самото племе.

Миналата седмица семейството на Чау призова публиката да не се настройва отрицателно към сентинелците заради случилото се.