Финансовата полиция в Беларус нахлу в редакцията на най-големия независим онлайн новинарски сайт и в домовете на няколко служители, след което блокира уебсайта tut.by, съобщи „Комерсант“.

Изданието обяви, че полицаи са били в регионалните му офиси, както и в този в столицата. Има информация и за задържани журналисти.

Последва акция на хора, застанали с гръб с ръце на стената, държащи плакати в знак на протест срещу блокирането на новинарския канал tut.by.

През есента правителството лиши сайта от статута на официална медия, а властите потушиха най-големите улични протести срещу дългогодишния президент Александър Лукашенко в историята на постсъветската република, пише „Ройтерс“.

Домейнът на сайта е блокиран, но по друга причина - за "нерегистрираната фондация BySol". Редакцията смята, че тази формулировка е "нелепа", а истинската причина за натиска – политиката, пише „Комерсант“.

В съответствие с член 38 от Закона за средствата за масова информация в Беларус е забранено да се разпространява информация от името на организации, които не са преминали държавната регистрация по установения ред.

Фондация BySol е създадена от беларуски опозиционни активисти и е известна с подкрепата си за протестиращите срещу резултатите от президентските избори през 2020 г.

"Причината, поради която решиха да ни блокират, е нелепа. За BySol писаха всички медии, включително държавните. И това е първият случай, в който някой е блокиран за това“, каза казва редакторът на tut.by Анна Калтигина пред "Комерсант".

В момента журналистите на tut.by продължават да пишат новини, но могат да ги публикуват само в социалните мрежи и в Telegram-канала на изданието.