Двата идентични инцидента във Франция, при които автомобили се врязаха в множества от пешеходци, не са терористични актове, заключиха властите.

В западния френски град Нант неизвестен мъж се вряза с минивана си в тълпа посетители на коледния пазар в центъра на града в понеделник, ден след подобен инцидент в Дижон.

Най-малко 10 души бяха ранени. Всички са приети в болница, като петима от тях са в тежко състояние. Водачът на минивана, 25 годишен мъж, се опитал да се самоубие, като си нанесъл най-малко един удар с нож. Той също се намира в болница.

Според прокурора на Нант става дума за „изолиран случай” и „не може да се говори за терористичен акт". Мотивите за нападението са неизвестни.

В неделя в Дижон 40-годишен мъж се вряза с колата си сред пешеходци с викове „Аллах акбар” (Бог е велик). Ранени бяха 13 души, като двама от тях са в тежко състояние. Прокуратурата на Дижон съобщи, че нападателят е психически неуравновесен и действията му не представляват терористичен акт.

Френският премиер Манюел Валс призова към бдителност и единство след трите атаки в страната през последните три дни, предаде АФП. „Ние не омаловажаваме нападенията”, подчерта Валс пред радио „Юроп 1”. Той увери, че няма връзка между атаките.

Силите за сигурност си имат работа с „хора с две лица”, които могат да действат сами - нещо, което усложнява работата на службите, отбеляза Валс.

Министър-председателят съобщи, че за предстоящите коледни празници в страната ще бъдат разположени 300 войници, които да следят за реда.

Франция стана от събота до вчера арена на три нападения – освен двете врязвания с автомобили, имаше и атака, при която мъж рани двама полицаи преди да бъде убит. Според властите и тримата нападатели са действали сами и не са свързани с терористични организации.