Володимир Зеленски е поредният актьор, който влиза в политиката. Новоизбраният украински президент добива популярност с ролята си на държавен глава в сатиричния сериал „Слуга на народа”.

Днес не на шега и без политически опит, актьорът влиза наистина в тази роля. Според експертите, шоумени като него изпъкват с ясни послания към избирателите и силна харизма.

„Когато обаче избирателите решават да се обърнат именно към такъв човек, който не е убедителен толкова по съдържание, но е убедителен по умението да съпреживява с избирателя. Обикновено това е, когато има празно пространство, има вакуум, създаден от липсата на доверие и от девалвацията към настоящите, активните политици”, коментира психологът проф. Антоанета Христова.

През миналата година партията на комика Бепе Грило спечели парламентарния вот в Италия, в края на 2016 г., милиардерът-шоумен  Доналд Тръмп стана 45 президент на на Съединените щати.

„Има малко подхлъзване на обществото от гледна точка на това, че си представят, че един човек, като в случая Зеленски, който е комедиант и осмива политическата система, е способен да я промени и разбира дотолкова дълбоко проблемите на обществото, че може да намери правилното решение за промяна на това общество”, каза Георги Киряков, политолог.

Роналд Рейгън е първата кинозвезда, която става държавен глава.