За първи път в Европа „влак стрела" беше използван за транспортиране на пациенти с коронавирус в тежко състояние.

Високоскоростният влак тръгна към тези болници, където все още има свободни места.

Преминаването на влака от Източната към Централната и Западната част на Франция днес изглежда като символ. Точно в тази посока се движи и заразата с коронавиус в страната.

Технически акцията се оказа изключително сложна. Измислена е веднага след атентатите от 2015 г., за спасяване на жертви от тероризъм.

Снимка: Reuters

Часът е 6 сутринта. На гарата в Страсбург се подреждат 5 вагона към високоскоростен влак. Всеки от тях е превърнат в отделение по реанимация за 4-ма пациенти. 20 линейки докарват пациенти от препълнените болници в Източна Франция.

След военните хеликоптери и самолети, днес Франция за първи път включва и най-модерните си влакове в битката са спасяване на човешки животи.

„Влакът има доста предимства. Може да транспортираме повече пациенти, да използваме възможностите от зони, които можем да наречем по-спокойни. Нашата работа е много по-улеснена, отколкото в хеликоптера“, обясни Лионел Ламо, ръководител на операцията във Франция.

Снимка: Reuters

Френски лекар от южния департамент Еро не се поколеба да протестира гол слещу липсата на защитни маски и облекла за медицинския персонал. 61-годишният доктор Ален Коломбие пусна снимките си в социалните мрежи с текст:

"Президенте Макрон, вие искате вашите малки войници да отидат на фронта без оръжия, нито щитове (маски, дезинфектант, предпазни костюми) и разбира се – без нищо в замяна".

Нови данни днес, които потвърждават, че статистиката не отразява реалната ситуация във Франция. Официално около 26 хиляди души са заразени. Неофициално обаче на около 40 хиляди други, с леки симптоми, изобщо не са им правени тестове. Официално починалите са около 1300. Но това се оказва статистика само от болниците.