Президентът на Русия Владимир Путин се обяви за създаване на зона за икономическо и хуманитарно сътрудничество в пространството от Атлантика до Тихия океан, пише РИА Новости. По думите му подобна хармонизация в отношенията на европейския и евроазиатския интеграционен процес е важна стъпка по този път.

Изявлението на Путин идва ден преди официалната му визита в Гърция.

"Очевидно е, че да се осигури на „стария континент“ достойно място в новите международни реалности е възможно, само ако се обединят потенциалите на всички европейски държави, включително на Русия“, отбелязва още той. Според него сътрудничеството в региона трябва да се опира „на архитектурата на равната и неделима безопасност“.

Подобна стъпка е нужна, за да се отговори на съвременните условия, в които Европа се сблъсква с нарастващата конкуренция от други центрове на влияние.

Руският лидер изтъкна още, че Москва и Евросъюзът нямат неразрешими противоречия. „За да се осъществи връщането по пътя на многоплановото партньорство, трябва само (някои) да се откажат от порочната логика на „игра пред едната врата“ и на практика взаимно да се отчитат мнението и интересите“, допълни той.

В заключение позицията на държавния глава е, че Европа не показва готовност за диалог с Русия.