На практика са създадени условията, необходими за прекратяване на гражданската война в Сирия. Това каза руският президент Владимир Путин след среща на четири очи с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, предаде Ройтерс.

Според Путин създаването на зоните за деескалация е встъпление към прекратяването на войната.

„На практика са създадени необходимите условия за прекратяване на братоубийствената война в Сирия, за окончателното унищожаване на терористите и връщането на сирийците към мирен живот, за връщането им у дома“, каза Путин.

Снимка: Reuters

Двамата президенти потвърдиха готовността си да продължат работата по зоните.

„Потвърдена беше готовността да следваме постигнатите на шестата международна среща за Сирия в средата на септември в Астана окончателни договорености по създаването на четири зони за деескалация, включително най-голямата от тях в провинция Идлиб“, каза пред журналисти Путин след руско-турските разговори.

Ние с Русия подкрепяме териториалната цялост на Ирак и Сирия. Турция ще продължи тясното си сътрудничество с Русия за постигане на политическо решение на кризата в Сирия“, заяви Ердоган на общата пресконференция с Путин, предавана от телевизия „А Хабер“.

Снимка: Reuters

Турският президент заяви още, че референдумът на иракските кюрди е нелегитимен и че трябва да се попречи на кюрдското регионално правителство в Северен Ирак да направи „по-големи грешки“.

Работното посещение на руския президент в турската столица продължава с разговори между двете делегации.  Основни теми са продажбата на руско оръжие за турската армия, общите проекти за пренос на природен газ и сигурността в региона.