Руският президент Владимир Путин няма да отиде в Париж на 19 октомври, след като е отклонил предложението срещата с френския му колега Франсоа Оланд да бъде посветена само на преговори за Сирия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

„Съобщих на г-н Путин, че ако дойде в Париж, няма да го придружа на никакви церемонии, но съм готов да продължа диалога по въпроса със Сирия. Той реши да отложи визитата си“, съобщи Оланд пред Съвета на Европа в Страсбург.

Руският президент трябваше да открие в Париж нова руска православна катедрала и да посети изложба на руско изкуство, припомня Ройтерс.

„Президентът реши да отмени визитата. Той отбеляза, че е готов да посети Париж в момент, удобен за Оланд. Ще очакваме този момент да дойде“, заяви говорителят на Кремъл – Дмитрий Песков.

В събота Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН проекта на резолюция на Франция и на Испания за Сирия, в който се настояваше за прекратяване на бомбардировките срещу Алепо и за спиране на полетите на военната авиация над града.

Преди гласуването френският външен министър Жан-Марк Еро каза, че резолюцията цели да сложи край на насилието в Алепо, който е подложен на интензивни бомбардировки от силите на сирийското правителство и техния руски съюзник.

По повод ветото руското външно министерство каза, че тази резолюция е целяла, чрез забраната на полетите в района на Алепо, да осигури прикритие на групировката „Джебхат ан Нусра“, която Русия смята за терористична. В текста е имало грубо изкривяване на реалното положение на нещата, той е бил небалансиран и политизиран, като цялата вина за ескалацията на напрежението в Сирия е била хвърлена върху властите на страната.

Малко след ветото Съветът за сигурност на ООН отхвърли и руския проект на резолюция, призоваващ за незабавно прекратяване на вражеските действия в Сирия, съгласно договореността между САЩ и Русия. В нея не се говореше за прекратяване на военните полети над Алепо.

В руския текст се призоваваше нито една страна в сирийския конфликт да не подкрепя която и да е терористична група, в това число и „Ислямска държава“.

Вчера германското външно министерство предложи френският и руският проект да се обединят, за да се сложи край на боевете около Алепо.

Снимка: bTV