Руският президент Владимир Путин направи изненадваща визита в Дамаск. Двамата с  Башар Асад обсъдиха ситуацията в Сирия и в Близкия изток след покушението срещу иранския генерал Касем Сулеймани. И Вашингтон, и Техеран имат свои сили в Сирия, което прави страната потенциална арена на сблъсък между тях.

Снимка: EPA

Срещата се проведе в командния пункт на руския контингент в страната. Двамата са изслушали военни доклади за ситуацията в различни сирийски региони, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Снимка: EPA

След това са се състояли двустранни преговори между руската и сирийската делегация.

Владимир Путин посети и християнската катедрала "Пресвета Дева Мария" в Дамаск. Путин и руската делегация бяха придружавани от президента на Сирия Башар ал Асад и патриарха на Антиохия и целия Изток Иоан Десети. По случай православното Рождество Христово руският лидер подари на патриарха икона на Богородица, зографисана в Русия.

Снимка: EPA

Смята се, че катедралата "Пресвета Дева Мария" е най-старият православен храм в Сирия. Преди това Путин и Асад посетиха Голямата джамия в Дамаск, известна като Джамията на Омаядите, една от най-старите и най-големите джамии в света, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Директорът на музея към джамията е показал на високия руски гост главата на Ѝоан Кръстител - светиня както за християни, така и за мюсюлмани. В памет на посещението си Путин е подарил на музея издание на Корана от XVII век.