Висока е избирателната активност на първия тур на президентските избори във Франция. Те се провеждат под знака на терористична заплаха, но до момента изборният ден протича спокойно. Първи резултати ще бъдат обявени в 20 ч. местно време - 21 ч. българско.

За първи път социолозите нямаха право на проучвания пред избирателните секции и изтичане на достоверна информация през деня не беше възможно.

В 20 ч. вече ще могат да се правят сериозни прогнози за бъдещето на демокрацията във Франция, а и за бъдещето на Европа, тясно свързано с тези избори.

В 12 ч. избирателната активност надвишаваше 28,5% и беше по-висока от тази от преди 5 години. В 17 ч. тя беше близо 70%.

Прогнозите, че страхът и терористичната заплаха ще попречат на активността не се оправдаха.

50 000 полицаи и 7000 военни се грижат за сигурността на 47 милиона избиратели.

Снимка: Reuters

„Всички необходими мерки бяха взети и искам да благодаря на общинските власти, които се присъединиха към необходимостта от бдителност, за да осигурят на французите възможността да упражнят правото си да гласуват”, каза президентът Франсоа Оланд.

11 са кандидатите за Елисейския дворец. Четирима са фаворитите и според социолозите са възможни минимални разлики между тях.

Снимка: Reuters

С реални шансове за втори тур са проевропеецът Еманюел Макрон, крайнодясната Марин льо Пен, републиканецът Франсоа Фийон и крайнолевият Жан-Люк Меланшон. От тях единствено Макрон застана пред камерите.

Снимка: Reuters

„Искам първо да пожелая на всички една хубава неделя и едно успешно гласуване, защото във времената, в които живеем, много е важно да се излезе и да се гласува, за когото и да е. Това е и моето най-съкровено желание – всеки в тази страна да изпълни своето задължение и да гласува”, заяви Макрон.

Агресивната кандидат-президентска кампания предложи непредвидими обрати и сложи край традиционния двупартиен модел на политическия живот във Франция.

Не е сигурно дали след два часа ще се знаят двамата кандидати, които продължават на втория тур.

Социолозите ще имат само час за частични преброявания и е възможно трима кандидати да са с много близки резултати към 20 ч.

Снимка: Reuters

Забраната за публикуване на прогнози резултати преди 20 ч. във Франция не засяга сайтовете на чуждестранните медии, независими от френския закон.