Хората в Египет са свикнали да изплащат на вноски скъпите стоки, които закупуват. Така се сдобиват с автомобил или пералня машина. Заради рязко нарастващата инфлация обаче те вече имат възможност да закупят така и книга.

Разсроченото плащане е за срок до девет месеца, като лихвата е 1,5%, посочват от египетската асоциация на издателите.

„Книгите тук вече са луксозен артикул. Книжните издания не са сред основните стоки като хранителните продуктите и хората започнаха да спестяват от възможностите за четене“. Това коментира Мохамед Ел-Баали, който е от местно издателство, по време на Международния панаир на книгата в Кайро.

Тази година той започна на 24 януари и ще продължи до 26 януари.  През 2022 г. изложението привлече два милиона души.

Цените на книгите в страната са се увеличили повече от два пъти. Поради тази причина някои египетски автори казват, че вече използват по-малко описания в историите си, опростяват сюжетните линии и включват по-малко второстепенни герои. Така книгите им излизат в по-малък обем и разходите за тях са по-ниски.

„Цените на хартията и мастилото се повишиха неимоверно. Сега за тон хартия се плаща четири пъти повече отколкото в началото на 2022 г.“, посочва Ел-Баали, цитиран от Би Би Си.

Момиче преглежда книга на изложение в началото на януари.
Снимка: Ройтерс

Той казва още, че се е насочил към печатането на книги в чужбина и произвежда по-малко копия, тъй като очаква да се стигне до спад в търсенето.

Страхът, че на тазгодишния панаир на книгата - най-старият и най-големият по рода си в арабския свят и голямо събитие за издателската индустрия, ще има много по-малко купувачи, доведе и до идеята за плащане на вноски.

Писателката Дина Афифи, която е автор на популярна художествена литература за тийнейджъри, коментира, че корицата на последната ѝ книга за фараоните е била променена, за да се намалят производствените разходи.

„Първоначалното творбата ми трябваше да излезе в 100 страници, но накрая ги свихме до 60“, коментира Афифи пред британската медия.

Писателите се оплакват, че все повече египетски читатели купуват книги с ниско качество от сергиите по улиците.

През последните месеци ускоряващата се инфлация намали покупателната способност на египтяните, които вече бяха преживели години на строги икономии и повтарящи се икономически сътресения.

До голяма степен страната разчита на внос от чужбина и страда от валутна криза. След последователни девалвации стойността на парите на египтяните е половината от това, което е била преди година.

Правителството казва, че прави каквото може, за да намали цените и обвинява за напрежението външни фактори, свързани с войната в Украйна.

В тазгодишния панаир участват общо 1047 издателства - 707 египетски и 340 чуждестранни. Представители на Унгария и Доминиканската република се включват за първи път.

През 2023 г. се завръщат и много държави и институции след години на отсъствие. Такива са Еритрея, Индия, Гана, Кувейт, Мароко, Африканската мрежа на издателите, Кувейтският център за изследвания.

В панаира е разположена и зона от 45 квадратни метра за стартиращи издатели.

Министерството на културата обяви по-рано, че Йордания е тазгодишният почетен гост.

В 54-ото издание на панаира за първи път е организиран и специален форум – Youtubers, в който ще се поставят теми за технологичното развитие и дигиталната трансформация.