Поредна неспокойна нощ в Македония – огромен протест събра по улиците на Скопие хиляди недоволни от президента Георге Иванов. Акцията беше характеризирана от викове, шествия и хвърляния на камъни, предаде специалният пратеник на bTV Десислава Ризова. 

Протестите започнаха след 8 вечерта. Хората се стичаха от всякъде към сградата на парламента, но пътят им беше преграден.

Снимка: Reuters

„Няма правосъдие, няма мир”, скандираха излезлите по улиците хора.

Повечето от тях искаха оставките на управляващите и по-добро бъдеще.

„Искам да съм свободна и да живея в свободна земя. Имаме правителство, което работи срещу хората... Искам да падне правителството”, коментира една от протестиращите Ивана Павлаковик.

Снимка: Reuters

В момента, когато обстановката се нажежи, едно момиче промени ситуацията като започна да раздава цветя на жандармеристите.

На въпрос защо прави жеста тя отговори, че ги почита. „Те са на работа тук и правят всичко по устав”, каза момичето.

След неуспешния заход към парламента протестиращите изляха гнева си и върху Триумфалната арка в македонската столица.

По-рано днес президентът Георге Иванов заяви, че застава зад решението си.

„Всеки, който смята, че му е отнето право или съм му направил лоша услуга, може да докаже невинността си в съда. Призовавам ги писмено да поискат анулиране на амнистията си”, категоричен бе Иванов.

Снимка: Reuters

По-рано днес председателят на Събранието на Република Македония насрочи датата за следващите избори в страната – 5 юни. Опозицията настоява дотогава да се проведат съдебна и медийна реформа, също както и да се премахнат мъртвите души от избирателните списъци, които са стотици хиляди.