Антонио Милошоски покани писмено в председателстваната от него Комисията по външна политика в парламента на Република Северна Македония външният министър Буяр ОСмани, за да представи отговорите, които Скопие е изпратила до София за плана 5+1.

В писменото искане се предлага заседанието да бъде открито и да се проведе в най-кратък срок, тоест в периода от 26 януари до 15 февруари.

„Искаме това, защото смятаме, че не е прозрачно и не е демократично депутатите в Народното събрание в София да знаят това, което не знаят македонските депутати. И македонската общественост има право да знае за какво става дума. Има ли какво да се крие или има за какво да се говори с всички депутати?“, казва Милошоски.

Антонио Милошоски, който също е бивш министър на външните работи в първото и второто правителство на Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ заяви, че искането е представено публично, защото сегашният външен министър Буяр Османи и колегата му, бившият вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров, въпреки че са скарани, имали едни и същи навици: „Миналия декември внесохме искане до него да се обърне към комисията по външна политика, но за съжаление, той го игнорира и не се яви, което е негово задължение по закон. Затова вярвам, че с отправено публично послание, освен с писмено искане, ще можем да доведем министрите в парламента, където имат законови ангажименти да докладват за работата си, а парламентът да упражнява надзор и контрол“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!