Зимата дойде внезапно през изминалата нощ в югоизточната част на Румъния и постави на изпитание издръжливостта на шофьорите, които пренебрегнаха предупрежденията за лошото време и тръгнаха на път.

В Констанца и Галац всички национални пътища бяха затворени. Така десетки шофьори останаха блокирани в задръствания с часове, съобщават румънските медии.

В окръг Васлуй бурният вятър преобърна автобус, превозващ 41 молдовски граждани. На 16 души е оказана медицинска помощ на място.

Метеоролозите съобщават, че поривите на вятъра са достигали 100 км/ч. Това е и основната причина всички пътища в югоизточната част на страната да бъдат затворени заради липса на видимост.

В шест окръга беше обявен червен код за виелици и местните жители бяха посъветвани да си останат по домовете. По улиците имаше много паднали дървета. 

В окръзите Констанца, Тулча, Галац, Браила и Кълъраш училищата и детските градини са затворени в понеделник. Десетки влакове са отменени, а други се движат с огромно закъснение.

Повече от 24-часов снеговалеж затвори пътища пък в Югоизточна и Югозападна Сърбия. И в Хърватия първият сняг предизвика транспортен хаос. Коли се обърнаха в канавките заради поледици и навявания. А в Крим силна зимна буря донесе наводнения и остави половин милион души без ток. Местните руски власти обявиха бедствено положение и евакуираха над 350 души.

А каква е зимната обстановка у нас – следете в нашия онлайн репортаж: