Тунелът, използван за бягството от мексиканския затвор "Алтиплано" на един от най-известните наркобарони в света - Хоакин Гусман - Ел Чапо, е дълъг километър и половина и води до изоставена сграда.

Той е със сложен и добре скрит маршрут и излиза точно под душа в килията на Гусман.

Тунелът е бил достатъчно просторен, за да осигури бързо придвижване на беглеца.

При бягството Гусман се е отървал от гривната, която само той и малцина други високорискови затворници е трябвало да носят. Счупил е и крушките, които осветявали тунела.

Властите смятат, че по време на бягството го е чакал мотоциклет. Изкопаването на тунела е изисквала шумно оборудване и изхвърлянето на тонове пръст.

Мексиканските власти разпространиха и запис от камера в килията на наркобарона с последните минути преди бягството му от затвора.

Гусман се движи в килията, след това в санитарната част на помещението, навежда се и в 8.52 часа изчезва. На мястото всъщност е входът към прокопания тунел.

Мексико вече обяви награда от 60 млн. песо (3,8 млн. щатски долара) за информация, която може да доведе до залавянето на Гусман. Властите се заканиха да удвоят усилията на силите за сигурност срещу картела Синалоа, чийто лидер е Гусман, и подчертаха, че няма да жалят средства, за да хванат Ел Чапо.

САЩ са изявили готовност да сътрудничат за задържането на Гусман.

Той е смятан за един от най-влиятелните и опасни престъпници на планетата.
Наркобосът попадна в затвора миналата пролет след 13-годишно издирване.