Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с кмета на Лос Анджелис Карън Бас по време на работното си посещение в града.

Карън Бас е първата жена кмет в 242-годишната история на града. В периода 2011-2022 г. представлява щата Калифорния в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

При посрещането кметът Карън Бас връчи на вицепремиера Мария Габриел почетния сертификат на Лос Анджелис.

"Приемам го с признателност и отговорност. Признателност за добрите отношения с българската общност в Лос Анджелис и цялото Западно крайбрежие. Отговорност, защото заедно можем да направим така, че да имаме по-интензивно сътрудничество в ключови области като иновациите, зеления преход и културата", заяви Мария Габриел.

На срещата двете страни обсъдиха редица теми, сред които отбелязването на 120-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ.

Насърчаването на лидерството сред жените и развитието на младите таланти също бе ключов акцент в разговора.

Вицепремиерът и кметът на Лос Анджелис обсъдиха и възможността да бъде определено място в града, на което да бъде поставен паметник на българската азбука. Символично министър Габриел подари на г-жа Бас статуетка, символизираща умален вариант на монумента, който да бъде поставен.

"Благодаря за гостоприемството на кмета на Лос Анджелис, Карън Бас, и желанието да установим постоянен диалог. Само работейки заедно, може да откроим важните теми, като инвестиции и подкрепа за гражданите, които ще допринесат България да се превърне в регионален иновационен хъб", коментира още вицепремиерът.

Мария Габриел отправи официална покана към кмета Карън Бас за посещение в София.